fuji

12.12.2008., petak

Sa(n)jam knjiga i naklada "Kokoro"

Kao što vjerojatno već znate, od 04.12. do 11.04. u Puli se održava Sa(n)jam Knjiga, već 14. godinu.
I kao obično, 04. se jedva dočekao. ^^
No da ne duljim, i previše vas zamaram, želim predstaviti knjigu koju sam si priuštila (pored još njih 4) na ovogodišnjem sajmu.

Ne znam dal' sam na prošlogodišnjim predvidjela ili je u pitanju bilo nešto drugo, no pronašla sam jako zanimljivu nakladu naših susjeda.
Riječ je o nakladi „Kokoro“ iz Srbije, a knjiga je:

Istorija civilizacije Japana – Od početka do perioda Nara

Kokoro Kokoro Kokoro

Iz predgovora:

„Ova knjiga posvećena je istraživanju izvora japanske kulture, posebno stare japanske kulture i umetnosti ranog srednjeg veka. Japan, njegov narod i originalna kultura odavno pobuđuju interes i drugih, a ne samo neposrednih susjeda – Koreje i Kine. Veoma rano, već u XII veku, u Evropi se stvara predstava o Japanu kao čarobno bogatoj, divnoj zemlji. U knjizi o putovanju Marka Pola priča se da je u toj zemlji vladarev dvorac prekriven zlatnim krovom, da su podovi u njemu zasrti zlatnim pločama, da je u Japanu i obilje bisera i da je ostrvo tako bogato, da se sva njegova bogatstva ne mogu ni nabrojati. A tamo živi lep i pristojan narod koji se nikome ne pokorava. Ovakvo mišljenje o Japanu zadržalo se u Evropi i u XVII-XVIII veku, bez obzira na to što su portugalski, a posle i holandski trgovci i misionari u dovoljnoj meri upoznali ovu zemlju. Moguće je da su zbog toga francuski enciklopedisti ponekad navodili Japan i njegovo stanovništvo kao primer idealne države i naroda. Međutim, poznavanje japanske umetnosti bilo je ograničeno na čisto spoljašne manifestacije o japanskom porcelanu, lepezama, lutkama i sl.“
___
Eto, ako je netko pročitao knjigu rado bi podjelila mišljenje ^^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.