fuji

19.11.2008., srijeda

Torii

Torii Torii su tradicionalna japanska vrata koja se obično nalaze u Shinto svetištima, a mogu se naći i pred budističkim hramovima.
Sastavljena su od dva uspravna stupa s dvije poprečne 'pregrade' na vrhu, a obično su crvene (cinober) boje. Neki Torri- i imaju ploče koje su montirane između 'pregrada'. Tradicionalno je napravljen od drva ili kamena, no u novije vrijeme rade se od čelika, pa čak i od nehrđajučeg čelika. Torri označava prijelaz iz svetog (hram) u običan svijet.
Inari svetišta obično imaju mnogo Torii- a.

Osoba koja je bila uspješna u karijeri obično donira jedan Torri u znak zahvalnosti.
Fushimi Inari svetište u Kyoto- u ima tisuće tahvih Torii- a.
Torii
Postanak riječi Torii nije poznat. Jedna teorija govori da bi pisamo kanji- ima značilo „tamo gdje se ptice odmaraju“, što bi moglo biti izvedeno od 'spuštanje ptica'. To je zato što se u Shinto- u ptice smatraju glasnicima Bogova. Druga teorija je da je izveden iz pojma toori-iru (proći i ući).

Torii je vjerojatno potjekao iz Indije. Neki naučnici vjeruju da potječe od Indijskog luka (na ulazima), Torana, koji je stigao do Istočne Azije kako se širio Budizam a pronađen je na Budustičkoj povjesnoj lokaciji Sanchi. Kroz Kineski utjecaj, vrata su stigla u Japan. Slične strukture se mogu naći u Tai društvima, a također postoje i unutar Nicobarese i Shompen sela.
Torii
Torii, u Japanu, označava ulaz na sveto mjesto. Prolazeći ispod Torii- a kako bi ušli u hram, zajedno s pranjem ruku i ustiju vodom, djelo je posvećivanja i pročišćivanja prije približavanja Kami- u (Kami – jap. Bog ili duhovi unutar hrama u Shinto vjeri) kako bi se molilo.

Uz jak odnos između Shinto svetište i Carske obitelji, Torii se postavljao i pred njihovim grobnicama.

Torii se toliko udomačio da ga neki smatraju i simbolom Japana.
Torii

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.