fuji

03.11.2008., ponedjeljak

Bodhidharma [Part 1]

[Također nastavak Daruma posta]

Bodhidharma Ime "Daruma" je japanska verzija Sanskritskog imena "Dharma". Točnije, značenje, vjerovanja i legenda o Daruma- i je bazirana na indijskom svećeniku poznatom kao Bodhidharma. Kako bi se shvatilo značenje Daruma- e, mora se pogledati u prošlost poznate japanske kulture te u indijsku kulturu unatrag 2000 godina.

Za Bodhidharma- u se kaže da je rođen u Pallava- i, Južnoj Indijskoj Kraljevini, 440. god. Poslije Krista. Kao treće rođeni sin kralja Simhavarman- a, Bodhidharma je opisivan kao član Brahman (svećeništvo) kaste [društvena klasa/položaj] ili Kshatriya (ratničke ili vladajuće) kaste. U svakom slučaju, on je bio upoznat s budizmom, a kasnije i s gospodarom budizma, Prajnatara- om. Nakon što je postao učenikom Prajnatara- e, postao je i njegov sljedbenik te 28. patrijarh budizma. Postoje različite priče kako je Bodhidharma putovao Kinom pod vodstvom Prajnatara ili zbog misije (vjeruje se da je tada imao preko 100 godina). Godine njegovog dolaska variraju između 475. i 520. god. Poslije Krista, međutim, sve priče se slažu da je završio u Južnoj Kini.

Kad je Car Wu iz Liang dinastije čuo o njegovom dolasku, pozvao ga je na kraljevsko saslušanje. Car, koji se proglasio strastvenim zaštitnikom budizma upitao je Budhidharama- u o njegovim religijskim doprinosima. Nakon što je odgovrio, Bodhidharma je otišao, jer Car nije razumio što mu je rekao. U jednoj se poznatoj sceni tvrdi kako je Bodhidharma, u pravci sjevera, prešao Yangtze Rijeku na listu trske ili rogoza. Na kraju je stigao u samostan Shaolin Hrama; ondje su se neke od najpoznatijih legendi i dogodile.

Najznačajnija je ona o devetogodišnjoj meditaciji, kada je vjerojatno bio okrenut prema zidu neke pećine. Sjedeći i poduže vrijeme zureći u zid, Bodhidharma se borio protiv umora i pospanosti. U napadu frustracije, odsjekao si je vjeđe kako bi ostao budan. Vjeruje se da su prve biljke čaja rasle na mjestu na kojem su njegove vjeđe pale. Od tada, svećenici, kao i ostatak Azije, koriste čaj kao sredstvo protiv pospanosti i pomoć u meditiranju.

Još jedan važan pogled na Bodhidharma- inu meditaciju objašnjava forma koja je prisutna još i danas. Budući da se nije micao poduži period, s vremenom je ostao bez ruku i nogu koje su polako odumrle (upravo to objašnjava zašto je Daruma lutka bez ruku i nogu). No ipak je ostao ostati uspravan. Posebno za Bodhidharma Zen sljedbenike koji vjeruju da energija jedne osobe počiva ispod pupka, Bodhidharma- ino postignuće je pripisano njegovom otkriću unutarnje snage.

Iako se Zen prakticirao u Kini nekoliko stoljeća prije Bodhidharma- e, on sam je odgovoran za njegovo predstavljanje. Ako ništa drugo, on je predstavio svoj Zen, Mahayana Zen. Prema jednom izvoru, ovaj je Zen bio "mač mudrosti" s kojim se rezao "um oslobođen pravila, transa i propisa [svetog pisma]". Još jedna misao koja se tiče Zen- a i Bodhidharma- e kaže da je Bodhidharma izabran za gospodara Zen- a kako bi ojačali njegovu zakonitost kao pravu budističku sektu.

Bodhidharma- ina čuvena prisutnost u Shaolin Hramu je isto pridonijela vjerovanju da je osnovao vrstu borilačkih vještina poznatu kao Shaolin kung-fu (Kina) ili karate (Japan). Neki potvrđuju da je tijekom T’ang dinastije, 618 – 097. god. Poslije Krista, Shaolin Hram postao slavan zbog grupe svećenika koji su učeni da budu ratnici kako bi se borili samo štapom i golim rukama. Vjerovanje da je Budhidharma zaista iz Kshatriya kaste, budući da je i sam upoznat s borilačkim vještinama, jasno se vidi u vjerovanju da je upravo on prvi učitelj ovih ratnika-svećenika. Također se vjeruje kako je Budhidharma- ino učenje kung-fu- a još jedno sredstvo borbe protiv pospanosti s kojom se svećenici redovito suočavaju tijekom meditacije i ostalih vještina za koje je potrebno da se čovjek duže vrijeme ne miče.

Najosnovnija metoda
Koja uključuje sve ostale metode
je vladanje umom.
Um je korijen iz kojeg rastu sve stvari.
Ako možeš razumjeti um,
i sve ostalo će ti biti jasno.
~ Budhidharma


[Zahvaljujem se na pomoći Hindu i mojoj nee-chan]

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.