fuji

10.10.2008., petak

Taiiku no hi

Dan Zdravlja i SportaTaiiku no hi – znan i kao Zdravstveno-Sportski dan ili Sportski dan je državni praznik u Japanu, a održava se drugog ponedjeljka u Listopadu, a ove godine proslavit će se 13.10. (od 1966. do 1999. održavan je 10.Listopada, ali od 2000. godine kao rezultat Happi Mande Seido (odluka Japanske vlade da pomake nekolicinu državnih blagdana na ponedjeljke, radeći pritom vikend od 3 dana), Zdravstveno-Sportski dan je pomaknut na drugi ponedjeljak Listopada.)

Dan Zdravlja i Sporta se održava kako bi se odala počast otvaranju Olimpijskih Igara 10. Listopada 1964. godine koje su održane u Tokyo- u, a postoje kako bi promovirale sport i aktivni način života.

Prvi Dan Zdravlja i Sporta održan je 10. Listopada 1966., dvije godine nakon 1964. Ljetnih Olimpijskih Igara. Listopad je odabran radi neobično kasne Olimpijade izbjegavajući Japansku vruću i kišnu sezonu, a Dan Zdravlja i Sporta je nastavio biti jedan od dražih dana u godini.

To je dan promocije sporta, psihičkog i mentalnog zdravlja. Mnogo škola i društva na taj dan održava sportska natjecanja.

Masashi Kishimoto, autor mange i anime Naruto, svojem je glavnom liku, Uzumaki Naruto- u 'dao' rođendan baš 10. Listopada kako bi istaknuo njegovu hiperaktivnost. ^^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.